LITE OM PADDLAR OCH TILLBEHÖR
PADDLAR

Paddeln är det viktigaste tillbehöret till kajaken. En bra paddel är kanske lika viktig som en bra kajak. Paddeln skall vara lätt, styv, stark och vara väl utformad för den typ av paddling du skall använda den till. Det mellersta paddelbladet till höger är till exempel lämpliga för långfärds- och turpaddling. Tränings- och tävlingspaddlar har normalt en annan utformning, exempelvis som den översta och nedersta t h. En del föredrar dock även dessa typer till långfärdspaddling. Den nedersta är en så kallad vingpaddel som kräver en annan paddelteknik.

Paddeln kan vara tillverkad av kolfiber, glasfiber, trä, aluminium, olika plastmaterial samt kombinationer av dessa. Den översta paddeln till höger är tillverkad med kolfiber i skaftet och bladen är gjorda i kolfiberförstärkt polythalamid. Detta ger en mycket stark, lätt och styv paddel. Den mellersta paddeln är gjord i glasfiber istället för kolfiber vilket ger en lite mjukare och något tyngre paddel. Den nedre paddeln är gjord helt i kolfiber vilket ger en extremt lätt och styv paddel.

Paddlar finns delbara eller hela. En delbar paddel kan vara bra om du vill kunna packa ned paddeln i en kajak med vattentäta skott. En del av de delbara paddlarna är också ställbara i vinkeln mellan bladen, då preferensen på vineln kan variera.

En reservpaddel bör medfölja på en långfärd om huvudpaddeln skulle gå sönder eller blåsa bort. En reservpaddel bör vara delbar för att kunna packas och stark för att klara extrema situationer. Vikten är kanske inte lika viktig här, om den endast skall användas i nödfall.

FLOTTÖR

En paddelflottör är kanske, efter flytvästen, det vanligaste säkerhetstillbehöret. Den möjliggör enklare uppstigning i kajaken om man hamnat i vattnet efter kantring. Flottören blåses upp och träs på paddelbladet. Därefter placeras paddeln (sidan utan flottören) på kajakdäcket med nittio graders vinkel mot kajaken. Paddelbladet på kajakdäcket fästes helst under elastisk cord, eller annat fäste, för att bladet skall ligga still. Man använder sedan paddeln som en utriggare för att kunna ta sig upp i kajaken igen samt att behålla stabiliteten under länsning och dylikt. VKVs kajaker har dessutom inbyggda fästen där VKVs delbara paddlar kan fästas stabilt i skrovet för att användas med flottör.

KAPELL

Kapell är ett nödvändigt tillbehör för att skydda dig och sittbrunnen från vatten. Kapellen finns i ett flertal varianter i olika material som Titex (liknande mjuk galon), nylon och neopren. De finns även med eller utan hängslen, fleeceundersida eller dragkedja. Olika storlekar finns för att passa de flesta sittbrunnar. Titex är mjukt och prasselfritt, nylon är lätt och torkar fort, neoprene (som bilden till höger) ger bäst tätning mot sittbrunnsrelingen. Kapell med hängslen och en vid öppning för kroppen gör det möjligt att ventilera.

FLYTVÄST

Flytväst är en nödvändighet vid paddling. En kajakväst skall vara kort och smidig med mjukt flytmaterial och rejäla öppningar för armarna. Det skall även gå att dra åt flytvästen så att den följer med kroppsrörelserna. Kajakvästarna finns med eller utan dragkedja, fickor och kastlina. Vi har kajakvästar från Yak, Kanuk, Delta och Baltic. Flytvästarna skall både passa din kroppsvikt och sitta bra på. Även vissa seglarvästar kan passa bra som kajakvästar. Ett plus är om västen har en färg som syns bra på havet.

PADDELKLÄDER

En paddeljacka är en bra investering för dig som vill ut i alla väder. Jackorna är vind och vattentäta men andas och har tätslutande neoprene- eller polyuretanmuddar i ärmsluten. De extremare modellerna har heltäta latexmuddar. De flesta modellerna har även tätslutande neopreavslutning i midjan och en ficka på bröstet. Alla jackorna är av anorakmodell och en del har även huva. Skärningen är vid över axlar och kropp för att du skall få plats med flytvästen under. Under jackan har du förutom flytväst lämpligen underställ och fleecekläder beroende på årstid och väder.

Händerna kan du skydda med paddelhanskar. Dessa finns i neoprene i finger- eller tumvantemodell. Det finns även modeller i nylon eller polyuretan som du trär över paddelskaftet och sticker in händerna i. Vilken modell du väljer beror mest på om du helst vill skydda handflatorna (neoprenehandskar) eller ha direktkontakt med paddeln (nylon eller PU).

På huvudet kan du ha en keps eller hatt med brätte för att skydda mot sol, eller en sydväst mot regn.

Vi har även neopreneunderdelar som Long John eller shorts samt byxor i samma material som paddeljackorna.

LÄNSPUMP, ÖSKAR, SVAMP

En länspump kan vara bra för att länsa kajaken på vatten efter kantring. Vid fint väder fungerar ett öskar vanligtvis bra, men vid hög sjö kan det vara nödvändigt att ha kapellet på vid länsning och då fungerar bara en länspump. För att få ut det sista vattnet kan en svamp vara bra att ha. Tänk på att packa allt som inte ligger i vattentäta skott i vattentäta säckar eller fodral.

KAJAKVAGN OCH KAJAKHÅLLARE

Behöver du smidigt kunna ta kajaken kortare sträckor ned till havet eller mellan olika vattendrag? Vi har flera modeller av kajakvagnar, alltifrån VKVs kraftiga vagn som passar alla kajaker (även med full packning och under långa förflyttningar), till Trappers portawheel (på bilden) som passar bäst för lätt packade kajaker under kortare sträckor. Alla modeller är hopfällbara för att kunna tas med på paddlingen. De tål naturligtvis även saltvatten.

Vi har ett flertal modeller av kajakhållare för att transportera kajaken på bilen. Vilken modell som passar bäst beror på typ av kajak, bilmodell och hur många kajaker du skall transportera. Vi har även takräcken för de flesta bilar.

VATTENTÄTA SÄCKAR, KARTFODRAL, TELEFONFODRAL, M M

Vi har allt som behövs för att hålla dina grejor torra. Vattentät förvaring för packningen finns i en uppsjö av storlekar och material Tänk på att det kan vara bra att ha de ömtåligaste sakerna i vattentäta säckar även om de är packade i vattentäta packskott. Även om skotten är täta kan det vid öppning komma in regn eller skvalp samt att det kan bildas kondens, särskillt under längre turer. Saker som kan behöva extra skydd är sovsäck, kläder och kamera.

Säckar finns från 5 till 130 liter i flera färger och material. Det finns även genomskinliga säckar samt säckar med kompression. Speciellt för kajaker utan vattentäta skott finns det koniska säckar som både är packbara och uppblåsbara. Tänk på att säckarna bör vara av en kraftig kvalitet som tål att dras upp och ned genom packluckorna, även med tunga och hårda saker i. Storlekar som passar de flesta kajaker med packluckor brukar vara modeller upp till ca 30 liter. Kajaker med stora luckor, som VKV Seagull, klarar även större säckar.

Karta och mobiltelefon vill du kanske ha tillgängliga under paddlingen och kräver speciella fodral för att kunna användas tryggt. Kartfodral finns i storlekar från A6 till 50 X 35 cm. Det minsta fodralet fungerar även utmärkt som skydd för mobiltelefonen som går bra att använda i fodralet (om du inte har en hopfällbar telefon).

Vi har även vattentäta kamerafodral, kameraväskor, ryggsäckar, m m.

KOMPASSER OCH ANDRA TILLBEHÖR

En speciell kajakkompass kan vara en bra investering. De är lättavlästa, tål kraftig krängning och kan monteras, med fasta fästen eller med elastisk cord, på fördäcket. Till höger ser du två modeller från Silva, den högra finns också med belysning.

Vi har även massor av andra kajaktillbehör och reservdelar såsom däcksfästen, elastisk cord, statiska roderlinor, roderpedaler, släproder, sitsar, ryggstöd och mycket annat. Kolla i webbshoppen & hör av dig om det är något speciellt du söker!